default header

Multi-room audio/video


Met de opkomst van digitale muziek is ook multiroom audio aan een opmars bezig. Maar wat is nu juist multiroom audio? Niet meer of minder dan in verschillende kamers en via afzonderlijke luidsprekers naar muziek kunnen luisteren via één centraal systeem (dat vaak in de woonkamer staat).

Niet zo lang geleden was het enkel mogelijk één muziekbron af te spelen tegelijkertijd, zoals een bepaalde radiozender of cd. Deze manier van audioverdeling in de woning laat niet een persoonlijke muziekbeleving toe. De moderne technologie biedt die keuze wel door verschillende audiostreams naar verschillende kamers te sturen, hetzij draadloos hetzij via een bekabeld netwerk. Iemand luistert in de woonkamer dan naar klassieke muziek, terwijl bijvoorbeeld in de keuken of badkamer popmuziek staat te spelen.


Wat heb je nodig om van multi room te kunnen genieten?


1. Centrale set

 

Een eerste vereiste is een centrale unit of hifiset die de muziek kan versturen naar andere zones/kamers/ruimtes. Hier kan een onderscheid gemaakt worden tussen controllers die slechts één muziekbron versturen of units die meerdere muziekbronnen (cd, radiotuner, iPod, …) streamen naar de verschillende zones. Bij deze laatste oplossing spreekt men over multi-source.

De hoofdset of controller plaatst men meestal in de woonkamer of de luisterruimte. Op een controller sluit men de geluidsbronnen aan. Dat kan gaan om letterlijk alles wat geluid produceert: een radiotuner, cd-/dvd-speler, hifi, miniketen, tv, computer, mp3-speler, enzovoort. Op bepaalde controllers kan je zelfs extra versterkers aansluiten die het aantal zones verder doen uitbreiden. Overigens beschikken bepaalde sets al over een ingebouwde radio of koppeling met muziekbibliotheek op de pc.

Een bijzonder geval zijn de surround-receivers die een gelijkaardige functionaliteit bieden. Via een zone 2-uitgang kan je bijvoorbeeld luidsprekers aansluiten voor een tweede kamer zoals de keuken. In de woonkamer kan er dan een film bekeken worden, terwijl een andere persoon in de keuken naar radio luistert.

 

2. Luidsprekers

 

Luidsprekers in elke kamer waar je muziek wenst; dit kunnen discrete inbouwluidsprekers zijn maar ook meer traditionele boekenplankluidsprekers of vloerstaanders.


3. Versterker voor luidsprekers

 

Een versterker voor elke luidspreker; dat kan gaan om een afzonderlijke unit waarop je telkens de luidsprekers per kamer aansluit; maar ook de centrale controller kan bijvoorbeeld al ingebouwde versterkers hebben voor x-aantal zones.


4. Bediening


Bediening voor elke zone: bij sommige systemen kan je een bedieningspaneel (bedraad of draadloos) in elke kamer laten plaatsen; maar er zijn evengoed systemen waarbij je met één afstandsbediening (hetzij RF hetzij infrarood) de muziek in alle kamers regelt. Hoe dan ook, per kamer zal je een bron kunnen kiezen (bij multisource), het volume regelen enzovoort (afhankelijk van het gebruikte systeem).